Kaimo turizmas

Vakar, balandžio 18 d., viduryje Lietuvos, kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“ įvyko konferencija „Vietinio maisto kultūros skatinimas. Kulinarinis turizmas“, kurios metu atidarėme Lietuvos kaimo turizmo sezoną, susipažinome su Raseinių kraštu ir vietinio maisto tema.

Kaimo turizmo sodybose dažniausiai lankosi vietiniai keliautojai, tik mažas procentas turistų sudaro užsieniečiai. Vietinio maisto vartojimo kultūra atsiranda iš žinojimo, kas yra vietinis produktas, kodėl jis naudingas ir galimybės rinktis kuo daugiau vietinių produktų bei patiekalų. Kaimo turizmo sodybos yra puiki terpė auginti vietinį maistą atpažįstančius vartotojus. Bus poreikis, atsiras ir didesnė pasiūla. Keliautojai ragaudami vietinį maistą sužino kulinarines tradicijas, papročius, pagilina žinias ir praturtina savo patirtį. Lietuvos gastronominis potencialas yra didžiulis, belieka tik kiekvienam maisto gamintojui atrasti tinkamus receptus, atsižvelgiant į ingredientų lokalumą ir sezoniškumą. Genialumas slypi paprastume! Tad apie tai konferencijos metu ir norėjome kalbėti su LKTA nariais, kaimo turizmo verslininkais.

Konferenciją pradėjome su LKTA Tarybos pirmininkės pavaduotojos Gitanos Mileikaitės, Raseinių rajono savivaldybės vicemero Mingaudo Tamaliūno bei sodybos “Karpynė” direktorės Kristinos Viršilienės sveikinimais. Tuomet išgirdome įdomų ir intriguojantį Raseinių krašto pristatymą, kurį surengė VšĮ „Atrask Raseinius“ vadovas ir laidos „Vasara prie piliakalnio“ vedėjas Arnas Zmitra.

Diskusijai „Kulinarinio turizmo galimybės Lietuvoje“ kvietė ir savo patirtimi kaip sekėsi įkurti restoraną toli nuo miesto dalinosi Laisvė ir Vytaras Radzevičiai. Išgirdome nuoširdų pasakojimą, nuo ko prasidėjo Merkinės fabriko kelionė, su kokiomis kliūtimis susidūrė jo įkūrėjai ir kokia vis dėl to buvo sėkmės paslaptis. Laisvė pasidalino komunikacijos svarba, triukais ir patarimais.

Renginio metu kaip visuomet kalbėjome apie geruosius KPP pavyzdžius bei pristatėme leidinius, kuriuose jie aprašyti. Taip pat konferencijos metu vyko kontaktų mugė „Narys nariui“, kurioje užsimezga nuostabūs bendradarbiavimo projektai. Šį kartą savo paslaugas pristatė net 16 paslaugų teikėjų:

Nostra pristatė namų tekstilės gaminius.

Sodyba “Žemsuodos kaimelis” pristatė savo kitą verslą – Kayak shop – vandens turizmo įrangą.

Kemitek – ekologiškus popieriaus produktus.

Šironija – Pluoštinių kanapių produktus (aliejus, arbata, sėklos), kitos arbatos, edukacija.

MB Kazanas ant ratų papasakojo apie savo šeimos restoranėlį ir garsiuosius plovus.

Geologo kelionės pakvietė į geologines edukacijas gamtoje.

50arų. Darbo ir džiaugsmo pristatė savo išskirtinius gaminius iš pomidorų.

Sodyba “Geras” savininkė išleido eilėraščių knygą, kurią ir pristatė susitikimo metu.

Šlėvės ūkis pakvietė paragauti ir įsigyti gaminių iš vaisių.

Sodyba Grikucis veda nuostabias edukacijas, kurias ir pristatė bei pavaišino svečius grikių tortu.

Manjana atvyko su profesionaliomis valymo priemonėmis.

Pociūnėlių miestelio bendruomenė pristatė Pociūnėlių miestelio bendruomenės džiovintas daržoves, arbatas, cukatus.

Laumės sodyba prie Mūšos tyrelio papasakojo apie savo sodyboje rengiamas edukacijas.

Adelė Karaliūnaitė pristatė gaminius iš rankomis laukinėse augimvietėse surinktų augalų.

Makita, kaip visuomet, pasirūpino, kad sodybiečiams būtų kuo lengviau prižiūrėti sodybų aplinką ir pristatė savo naujienas sodo technikos įrankiuose.

Iveta Bliujūtė atvyko su šeimos verslu – šakočiais. Pasivaišinome, įsigijome, rekomenduojame!

Didžiulis AČIŪ sodybos Karpynė komandai už jaukų priėmimą, skanius pietus bei visą pagalbą organizuojant renginį. Bei dėkojame visiems nariams, kurie atvyksta, būna kartu ir mūsų susitikimus papildo savo šypsenomis!

Projektui įgyvendinti skiriama iki 47 705,00 Eur (su PVM) dydžio parama su 90 proc. intensyvumu, iš jos Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšos sudaro iki 40 549,25 Eur, t. y. 85 proc. paramos sumos, ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšos sudaro iki 7 155,75 Eur, t. y. 15 proc. paramos sumos.